Mahkemece nafakaya hükmedildiğinde bu kararlar kesin değildir. Belirli şartların varlığı halinde nafakanın miktarında değişiklik yapılabilir.
Bugünkü yazımızda nafakanın arttırılması davasından bahsedeceğiz. Nafaka hakkında daha fazla bilgi için “Nafaka Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Nafaka Arttırımı Davası Nedir?
Nafaka arttırımı davası, hükmedilen nafaka miktarının nafaka alacaklısının masraf ve giderlerini karşılamaması, günün koşullarına göre ödenen nafaka miktarının çok düşük kalması halinde nafaka alacaklısı tarafından nafaka borçlusuna açılan bir davadır.
TMK 176/4-5 fıkralarına göre “Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir." denilmiştir.
Zaman içinde değişen ekonomik şartlar ve enflasyon gibi sebeplerden dolayı nafaka miktarı yetersiz kalabilmektedir. Böyle durumlarda nafaka alacaklısı mahkemeye başvurarak nafaka miktarının arttırılmasını talep edebilir.
Nafaka Arttırım Davası Hangi Şartlarda Talep Edilir?
TMK 176/4-5 fıkralarına bakıldığında nafaka arttırım davasının belirli şartların varlığı halinde açılabileceği anlaşılmaktadır. Bu şartlar şunlardır:
- Nafaka yükümlülüğünün sona ermemiş olması
- Nafaka alacaklısının giderlerinin artması veya ihtiyaçların artması
- Güncel nafaka miktarı ile ihtiyaçların karşılanamaması
- Tarafların ekonomik durumunda olağanüstü değişikliklerin olması
- Nafaka yükümlüsünün gelir durumunun ve refah düzeyinin artması
Burada sayılan şartların varlığı halinde nafaka alacaklısı nafaka arttırım davası açarak nafaka miktarının arttırılmasını talep edecektir.
Nafaka Arttırımı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Nafaka arttırım davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yargı çevresinde aile mahkemesi bulunmuyorsa dava asliye hukuk mahkemesinde açılacaktır.
Nafaka arttırım davasında yetkili mahkemenin belirlenmesinde TMK 177. maddesinden yararlanılır. TMK 177’ye göre;
“Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.”
Buna göre nafaka alacaklısı yerleşim yerindeki aile mahkemesine nafaka arttırım talepli dava dilekçesi ve gerekli belgeleri ibraz ederek dava açabilir.
Nafaka Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?
Hakim ilk defa nafakaya hükmederken nafaka alacaklısının ekonomik ihtiyaçlarına ve nafaka yükümlüsünün maddi durumunu dikkate alarak bir miktar belirler.
Şayet davada nafaka alacaklısı tarafından talep edilmişse hakim belirlediği nafakanın Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarına göre arttırılmasına karar verir.
Bu durum TMK 176/5 fıkrasında şu şekilde açıklanmıştır:
“Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.”
Bu madde hükmüne dayanarak nafaka talebiniz esnasında nafaka miktarınızın gelecek yıllardaki artış oranının da belirlenmesini talep ettiğiniz takdirde nafaka miktarınız her sene belirlenen oran bazında artmış olacaktır.
Nafaka, genellikle boşanma davası esnasında talep edilir. Görüldüğü gibi sadece nafaka konusu bile çetrefilli ve hukuki bilgi gerektiren bir konudur. Bundan dolayı hak kayıplarını yaşamamanız adına Eskişehir boşanma avukatından yararlanarak süreci takip etmelisiniz.
Eskişehir hukuk bürosu olan Çetintaş Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu’ndaki deneyimli boşanma avukatı kadromuzla iletişim kurarak boşanma ve nafaka süreçlerinizi hak kaybı yaşamadan geçirebilirsiniz.